Rozwiązania dla Gastronomii

STRUKTURA INFORMATYCZNA W LOKALACH GASTRONOMICZNYCH

Każdy lokal gastronomiczny, restauracja, bar, czy kawiarnia powinna posiadać odpowiednio zaprojektowaną strukturę informatyczną. Schemat i ilość urządzeń zależy od powierzchni lokalu , stopnia zaawansowania prowadzonego biznesu oraz funkcji oprogramowania dla gastronomii.

Oprogramowanie dla gastronomii powinno posiadać w swoich funkcjonalnościach współpracę z systemami do obsługi produkcji, systemami wyświetlania rachunków na kuchni KDS, drukarkami bonowymi, bonownikami dla kelnerów kończąc na możliwością zarządzania systemem przez internet. Dodatkowymi atutami systemów dla gastronomii są moduły do obsługi kolejek pozwalające na szybką obsługę tworzących się kolejek np. w stołówkach czy barach szybkiej obsługi.

STRUKTURA-INFORMATYCZNA

CHARAKTERYSTYKA GASTRONOMII

Biznes gastronomii dzieli się głównie na małą gastronomię , większą restaurację oraz sieć punktów gastronomicznych lub restauracyjnych. Mała gastronomia to punkty typu bistro, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, stołówki jak i również gastronomia w ciężarówce tzw. foodtruck. Nie można zapominać o barach z kanapkami czy kebabami które również zaliczają się do tej grupy. Restauracje natomiast dzielimy na te które stanowią samodzielny obiekt jak i te które są częścią innego większego biznesu – np. hotelu czy klubu muzycznego. Większa ilość małej gastronomii lub restauracji w obrębie tego samego właściciela tworzy sieć gastronomii.

MAŁA GASTRONOMIA

Małą gastronomię charakteryzuje najczęściej niewielka powierzchnia lokalu oraz ograniczone dobrane menu. W dzisiejszych czasach jest duża różnorodność oferowanych przysmaków lub napojów. Bistro to miejsce gdzie możemy szybko zjeść posiłek, kawiarnia służy nam do spotkań biznesowych przy gorącej latte, stołówki coraz częściej również w dużych biurowcach oferują niedrogi lunch w czasie przerwy w pracy. Nie można zapominać o takich produktach jak kebaby które cieszą się duża popularnością w centrach miast. Każde z tych miejsc powinno być wyposażone w odpowiednie oprogramowanie dla gastronomii oraz niezbędny sprzęt do jego funkcjonowania. Ważne aby dobór systemu do gastronomii skonsultować z managerami którzy będą w takich placówkach pracować o ile ich doświadczenie na to pozwala.

RESTAURACJA

Restauracja to szczególne miejsce życia publicznego. Konieczność  zjedzenia posiłku to tylko jeden spośród wielu powodów dla których odwiedzamy restauracje. To miejsce,  gdzie, przy okazji dobrego jedzenia, ludzie spotykają się biznesowo,  przychodzą na randki,  zacieśniają rodzinne więzi lub po prostu odpoczywają  mogąc jednocześnie zajrzeć do internatu.

Restauracje kreują  coraz większy społeczny aspekt.  Jedzenia na mieście odgrywa niezwykle ważną rolę  a nowoczesna technologia  ma wpływ na to, gdzie klient  wybierze  się na obiad.  Restauracja, o której można powiedzieć: profesjonalna, nowoczesna i modna to taka, która oprócz nacisku na dobre menu, niebanalny wystrój i wykwalifikowany personel, kładzie również szczególny nacisk na dobre i sprawdzone oprogramowanie do gastronomi.

Restauracja wymaga większego nakładu finansowego w kontekście oprogramowania oraz sprzętu. Zazwyczaj kupujemy dodatkowe urządzenia takie jak drukarki bonowe, tablety, ekrany na ścianę oraz systemy kolejkowe. Program do restauracji a tak naprawdę jego wybór musi być dobrze przemyślany dlatego zanim otworzymy lokal i zaczniemy poszukiwać oprogramowania potrzebna będzie analiza co jest nam potrzebne i co chcemy obserwować lub kontrolować w systemie. Rozliczanie produkcji, foodcost,  rozliczanie kelnerów oraz szybkość komunikacji z kuchnią to tylko niektóre elementy całej układanki.

SYSTEM DO GASTRONOMII A OBSŁUGA KLIENTA

Wbrew pozorom klienci restauracji nie tylko zwracają uwagę na to jak prezentuje się lokal oraz jak smakuje im jedzenie- ale również na to w jaki sposób są obsługiwani. Teza niby oczywista ale liczba klientów którzy w swoich komentarzach na temat restauracji wskazują na błędnie wydawane danie, naliczane opłaty do rachunku czy też brak płynności wydawania potraw poddają ją w wątpliwość. Dlatego też każdy ceniony lokal gastronomiczny powinien zadbać oto aby obsługa klienta zachowana była na jak najwyższym poziomie.

PROGRAM DLA GASTRONOMII – PRZYJAZNY I INTUTICYJNY INTERFEJS

Wybór grupy na przednim panelu, następnie rozwijające się produkty z prawej strony czynią go programem intuicyjnym. Szybki wybór formy płatności i druk paragonu czyni go programem przystosowanym również do miejsc o dużym natężeniu ruchu (stołówki, firmowe jadalnie). Program może być instalowany na tabletach (bonownikach kelnerskich), dzięki czemu osoba obsługująca dany stolik może wydrukować zamówienie na kuchni bezpośrednio po zatwierdzeniu otwartego rachunku przy stoliku. Powoduje to optymalizację czasu pomiędzy złożeniem zamówienia a realizacją zamówienia na kuchni.

ZAMÓWIENIA – NA MIEJSCU, NA WYNOS, DOSTAWA

Jednym z elementów oprogramowania dla gastronomii jest możliwość wyboru formy dostarczenia posiłków: Na miejscu – wybór stolika, na miejscu – fiskalizacja natychmiastowa, zamówienie jako dostawa do domu oraz zamówienie na wynos. Program gastronomiczny FIS-POS BISTRO umożliwia wszystkie ww. formy. Odpowiedni podział zamówień zapisuje się w historii systemu co pozwala na raportowania i analizy wartości zrealizowanych zamówień.

OBSŁUGA OTWARTYCH RACHUNKÓW

Program do gastronomii FIS-POS BISTRO jest systemem uniwersalnym który można instalować w barach, kawiarniach, cukierniach jak i dużych restauracjach. Dzięki wbudowanej konfiguracji która umożliwia obsługę systemu na zasadzie szybkich otwartych rachunków oraz stolikowej daje wybór właścicielom restauracji na odpowiedni dobór dla swojej gastronomii. W systemie można w każdym momencie włączyć lub wyłączyć obsługę stolików W systemie FIS-POS BISTRO jest możliwość tworzenia nieograniczonej ilości sal lub obszarów w których realizowana będzie obsługa kelnerska. Każda sala posiada swoja nazwę lub numer w zależności od specyfiki lokalu.

RABATOWANIE – ZESTAWY RABATOWE

Rabatowanie to bardzo ważna funkcja w systemach do gastronomii. Im większe zaawansowanie tym lepiej dla restauratorów. Daje to bardzo duże możliwości takie jak automatyczne wychwytywanie zestawów rabatowych. Menadżer prowadząc restaurację konfiguruje zestawy rabatowe dodając poszczególne produkty do zestawów. Specjalnie przygotowany algorytm X+Y+Z = CENA ZESTAWU to niewiarygodnie rewelacyjne narzędzie stosowane w dużych sieciach gastronomicznych.

MODUŁ KOLEJKOWY DLA FIS-POS BISTRO

Kolejki w barach szybkiej obsługi, na stołówkach to duży problem dla właścicieli restauracji. Dodatkowa opcja w postacji modułu kolejkowego pozwala na zarządzanie kolejką i ruchem w gastronomii. Kelner lub Kasjer wybierając odpowiednie zamówienie, paragon – ma do wyboru statusy na danym rachunku : GOTOWE i ODEBRANE. Po wybraniu odpowiedniej opcji – na ekranach wyświetlają się numery odpowiadające zamówieniom, dzięki czemu każda osoba czekająca w kolejce wie kiedy jest jego kolej na odebranie posiłków.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI ! POMOŻEMY CI WYBRAĆ ROZWIĄZANIE.

DZIAŁ HANDLOWY –  12-311-02-32 EMAIL: BIURO@FLASHCOM.PL

UL.ODMĘTOWA 23 KRAKÓW [NOWA HUTA]

.