Systemy POS

CO TO JEST SYSTEM POS ?

System POS, inaczej Program POS to zestaw złożony ze sprzętu komputerowego typu terminal dotykowy POS połączony z oprogramowaniem sprzedaży lub gastronomicznym. Zestaw taki jest dedykowany do takich działalności jak sklepy detaliczne , punkty gastronomiczne, restauracje, kawiarnie czy bary szybkiej obsługi. Podobne rozwiązania stosuje się w branży hotelowej gdzie również instalujemy Systemy POS złożone z terminali dotykowych i oprogramowanie hotelowego. Samo oprogramowanie POS i terminal dotykowy nie jest wystarczające do Obsługi. Dodatkowo potrzebujemy urządzenia zewnętrzne takie jak drukarki fiskalne, czytniki kodów kreskowych, wagi elektroniczne typu stacjonarne lub etykietujące, sprawdzarki kodów oraz kolektory danych.

WYBÓR OPROGRAMOWANIA ?

Wybór oprogramowania zależy od formy prowadzonej działalności. Dlatego zanim zakupimy właściwe oprogramowanie potrzebna jest analiza przedwdrożeniowa całego przedsiębiorstwa. Jest to bezpieczna forma doboru oprogramowania POS z punktu widzenia działania całej firmy i przyszłych jego zysków. Trzeba dogłębnie przemyśleć i przeanalizować, jakie funkcjonalności będą potrzebne w oprogramowaniu aby dany system POS tworzył rozwiązanie docelowe i był wystarczająco dopasowany do naszej firmy. Ważnym atutem jest optymalizacja czasu pracowników którzy będą używali danego systemu POS. Program POS powinien ułatwiać oraz szybko realizować funkcje zaimplementowane w oprogramowaniu takie jak obsługa klienta podczas sprzedaży, umiejętność szybkiego rabatowania, realizowania bonów czy Obsługi kart lojalnościowych.

SYSTEMY SPRZEDAŻY DO SKLEPÓW DETALICZNYCH

Właściciele sklepów detalicznych najczęściej wybierają rozwiązanie do szybkiej sprzedaży które jest instalowane na sprzęcie komputerowym typu terminale dotykowe. Funkcja obsługi dotykowej nie jest wymagane w branży RETAIL, systemy sprzedaży możemy obsługiwać ze zwykłej lub specjalistycznej programowalnej klawiatury. Do systemów szybkiej sprzedaży możemy finalnie zakupić system do obsługi magazynu który będzie kontrolował stany magazynowe. Oprogramowanie POS – czyli system do szybkiej sprzedaży rejestruje każdą zrealizowaną sprzedaż powodując tym samym iż zapasy są zawsze na bieżąco. Ważne jest to aby zmiana zapasów następowała w najkrótszym dla nas czasie – on-line lub w krótkich odstępach czasowych – na zasadzie wymiany danych. System sprzedażowy czy magazynowy – nazywane jest potocznie jako System Retail. W sklepach detalicznych ważne jest również raportowanie i analizy zapasów, sprzedaży oraz zakupu.

SYSTEMY DO GASTRONOMII

Restauratorzy dokonując wyboru oprogramowania do swojej gastronomii najczęściej wybierają rozwiązanie dotykowe gdyż jest to inna forma sprzedaży niż w sklepach detalicznych. Podobnie jak w retail każda z operacji sprzedaży jest zapisywana w bazie danych, z małym wyjątkiem tzw. elementami produkcji czyli receptur. W systemach do gastronomii jednym z najważniejszych elementów prowadzenia tego biznesu jest rozliczenie kosztowe kupowanych składników z których konstruuje się gotowe potrawy, dania czy gotowe produkty. Oprogramowanie POS do restauracji powinno w sobie zawierać taką funkcjonalność . Najlepszym rozwiązaniem jest automatyczny rozchód składników podczas sprzedaży gotowych produktów.

SYSTEMY DO GASTRONOMII C.D.

Manager restauracji powinien wiedzieć ile danych składników widzi w systemie aby móc zaplanować ewentualne przyszłe dostawy oraz ile danych gramów danego składnika „schodzi” podczas sprzedaży aby dokonać ewentualnej konfiguracji receptury. Systemy do gastronomii cechują się innym wyglądem systemu. Jest obsługa grup towarowych, wybór poszczególnych produktów, obsługa stolików oraz rejestracja czasu pracy kelnerów. Oprogramowanie dla gastronomii podobnie jak system POS dla sklepu detalicznego współpracuje z wieloma urządzeniami zewnętrznymi takimi jak drukarki fiskalne, wagi elektroniczne , drukarki paragonowe , drukarki bonowe oraz ekrany na kuchnię. System KDS – czyli system wyświetlający otwarte rachunki na dużych ekranach pozwala na bieżąco śledzić przygotowywanie produktów. System do gastronomii powinny łączyć się również z bonownikami dla kelnerów umożliwiając tym samym automatyczny wydruk zamówienia na kuchni.

W JAKIM CELU CHCEMY ZAKUPIĆ SYSTEM POS ?

Każdy właściciel sklepu detalicznego , restauracji, punktów gastronomicznych powinien wyposażyć się w system POS gdyż to poprawia jakość zarządzania i utrzymuje historię sprzedaży na podstawie której możemy analizować koszty, przepływy pieniężne oraz finalnie zyski firmy. Im większa elastyczność systemu POS tym lepsze rozwiązanie dla klienta. Działając w oparciu o dane z systemu POS podejmujemy lepsze decyzje dotyczące działania naszego przedsiębiorstwa. Szybsza aktualizacja cen na produktach, raportowanie obejmujące sprzedaż dla dowolnego okresu, w której godzinie, ewidencja bazy kontrahentów czy moduł inwentaryzacji to tylko niektóre elementy systemu które docelowo powinny pomagać nam w prowadzonym przez nas biznesie. Podsumowując wybór właściwego terminala dotykowego – zobacz nasz poradnik na temat terminali dotykowych.